КАК ДА ИЗБЕРЕМ ГОДЕЖЕН ПРЪСТЕН С ДИАМАНТ

Всяка една жена мечтае да и подарят пръстен с диамант. Как да направим правилният избор, как да избегнем манипулациите и търговските трикове и със сигурност да получим това, за което плащаме?

От многобройните съвети и правила, които съществуват искаме да отбележим най-важните:
• Купувайте диаманти и бижута с диаманти само от лицензирани за тази дейност фирми. Те са задължени да гарантират произхода на диамантите, така както и съответствието на сертификатите. Диамантите без легитимни сертификати нямат гарантиран произход, а е известно, че те не носят нищо добро. Експертите и консултантите ще Ви обяснят за всичките параметри, които определят цената на диаманта, произхода, дали е естествен или изкуствен, дали е бил подложен на третиране или облагородяване.

• Преди да купите бижута с диаманти, е много важно да научите за лабораторията, която е издала сертификата. Основните институти са GIA, HRD, IGI, CGL, AGS, EGL. Те имат различни критерии за оценка на диaманти, от които зависи самата цена на диаманта. Най-строгите критерии за оценка на диаманти са на GIA, те са безкомпромисни. Следват HRD и CGL с 1 стъпка по-либерални критерии от GIA.  AGS и IGI с 2 стъпки по-либерални критерии от  GIA. EGL с 2-3 стъпки по-либерални от GIA. Става ясно, че един и същ диамант, оценен от шест различни лаборатории ще има шест различни оценки на параметрите определящи неговата стойност.
Тогава къде е истината?
Нашият опит показва, че най-високата стойност на пазара държaт диамантите със сертификати на GIA. Диамантите със сертификат на HRD и CGL са ≈5% по ниска стойност, IGI и AGS са с ≈10% по-ниска стойност и диаманти със сертификати на  EGL са с ≈30% до 50% по-ниска стойност от  диаманти със сертификат на GIA.

Не случайно най-големите ювелирни къщи, като GraffCartier, Van Cleef & Arpels, Boucheron, Tiffany & Co и много други, в своето изкуство използват диаманти изработени по най-високи критерии и оценени само от институт GIA.
• Какво трябва да знаем за параметрите, които определят стойността на естествените диаманти?

1. Формата. От всички съществуващи форми на диамантите, кръглата форма е приета за еталон. Само тази форма, позволява на диаманта да разкрие и да подчертае своите оптични качества, допринасяйки с максимален процент към общата стойност на диаманта. Останалите форми са по-евтини. Например: Ако сравним два диаманта с едни и същи параметни, но един с форма на блилянт, а друг с форма капка, разликата в цената е ≈ 35%.

 

 

2. Видът на шлифовка. Брилянтен вид на шлифовка също е приет, като еталон в ценообразуването. Останалите видове на шлифовка с по-малък процент допринасят във формирането на цената на диаманта, поради своите по-слаби оптични показатели, разликата е около 25%.


3. Теглото. Всички диаманти са разпределени по теглови категории (от 0.18 до 0.22ct; от 0.23 до 0.29ct; от 0.30 до 0.39ct; от 0.40 до 0.49ct; от 0.50 до 0.69ct; от 0.70 до 0.89ct; от 0.90 до 0.99ct от 1.00 до 1.49ct и т.н). В пример ще Ви покажем как това влияе на цената:
Представете си два диаманта, които визуално изглеждат абсолютно еднакви, с един и същ цвят, качество, пропорция, симетрия и полировка. Обаче единият диамант тежи 0.999 карата, а втория 1.00 карат. Забележете с едни и същи показатели, освен теглото! Разликата в цената ще бъде ≈60%.


4. Цветът. Това един от най-важните параметри във формирането на цената на диамантите. Той се определя при специални условия, описани в статия СТОЙНОСТ НА ДИАМАНТИТЕ 
Разликата между две съседни цветови групи, например D и Е, е едва забележима, а разликата в цената ще бъде ≈30%.


5. Качеството. Повечето диаманти имат характерни дефекти ( светли точки, тъмни точки, светли нишки, тъмни нишки, цепнатинки, цепнатини, мехурчета, облачета, мъглявини, микрошевове, линии на растеж, графитни включения и съчетания по между си). Наличието на тези дефекти определя качеството на диаманта. Дефектите са разпределени на 12 групи и всяка една група има критерии за оценка, а групите са: FL; IF; VVS1; VVS2; VS1; VS2; SI1; SI2; SI3; I1; I2; I3.
За да не навлизаме в професионални подробности в описанието на дефектите, ще се опитаме да обясним общите положения:


Група FL , IF - Без външни и вътрешни дефекти.

diamond FL   diamond if


ГрупаVVS- С едва забележими светли дефекти.

   diamond VVS2

 

Група VS - с незначителни светли и тъмни дефекти.

 Качество на диамантите VS1Качество на диамантите VS2

 

Група SI - с неголеми дефекти.

 Качество на диамантите SI1Качество на диамантите SI2


Група SI3 , I1 - с различни дефекти, слабо видими с невъоръжено око.

  Качество на диамантите SI3Качесто на диамантите - I1


Група I2 , I3 - с многобройни дефекти, лесно видими с невъоръжено око, които заемат от 25% до 70% от обема на диаманта.

 Качесто на диамантите - I2Качесто на диамантите - I3

6.
Пропорцията. Този параметър е много важен, защото той определя красотата на диаманта. Пропорцията се класифицира в 5 групи: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor. Разлика в цената на диаманти с едни и същи параметри, един с пропорция - Excellent, друг - Very Good, ще бъде около 20%, а трети с пропорция - Good ще е 50%. По подробно за пропорцията може да видите в "Стойност на диамантите".


7. Симетрията. Тя формира нашето впечатление и дава оценка за нивото на обработка на диаманта и се класифицира в 5 групи: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor. Разлика в цената на диаманти с едни и същи параметри, един със симетрия - Excellent, друг - Very Good, ще бъде около 10% - 15%, а трети със симетрия Good, ще е около 25%

8. Полировка. Тя също въздейства на нашето впечатление, разпределяйки светлината според качеството на полираната повърхност. По същият начин, както и предишните два параметри се класифицира в 5 групи: Еxcellent, Very Good, Good, Fair, Poor. Разлика в цената на диаманти с едни и същи параметри, един с полировка - Excellent, друг - Very Good, ще бъде около 10% - 15%, а трети с полировка Good, ще е около 25%

9. Флуоресценцията. Практически, този параметър с невъоръжено око е незабележим. За да видим това явление диамантът трябва да бъде изложен на ултравиолетова светлина. В зависимост от наличието на чужди химични елементи в кристалната решетка на диаманта, той ще излъчва синя, по-рядко оранжева и много рядко зелена светлина. Флуоресценцията се класифицира в 5 степени, в зависимост от силата на излъчването. Вижте Степен за класифициране на флуоресценция
Диамант, който няма флуоресценция има абсолютно чиста структура, а с много силна флуоресценция, може да свали стойността му до 15%.

 florescence


10. Впечатлението. Този субективен параметър е много сложен за обяснение. Какво за хората прави добро впечатление и какво лошо? Какви са критериите за красотата? За какво казваме, че е красиво, а за друго, че не е?

Пропорционалното съотношение на формите създават това усещане. При диамантите идеалните параметри, по които той е изработен създават картинка, която предизвиква усещане за съвършенство. Всяко едно отклонение от тези идеални параметри променя картинката, както и  намалява вашето усещане за красота.

 

diamond cut


Не е необходимо да сте голям специалист за да сформирате Вашето впечатление. Просто внимателно изучете сертификата на диаманта с по-горе описаните и обяснени критерии и след това направете правилния избор.
Изкуствените, третираните или облагородени диаманти изглеждат по същия начин, както и естествените, природни диаманти. С невъоръжено око не е възможно да се направи разлика. Само експерти в лабораторни условия с помощта на  специални уреди могат да определят дали има външна намеса. Затова бъдете внимателни при покупка на диамант. Изучете сертификата и ако имате въпроси или съмнения потърсете съвет или консултация от експерти.