СТОЙНОСТ НА ДИАМАНТИТЕ

 

Диамантите, в продължение на хиляди години били привилегия само за крале и кралици. Днес, за щастие, всеки може да си ги позволи. Съвременните технологии напреднаха не само в обработката на естествените диаманти, но и в тяхното облагородяване и даже синтезиране на диаманти в лабораторни условия.
Ще Ви обясним какво е важно да знаете за диамантите и за сертификатите, които задължително трябва да ги придружават. Само сертификат издаден от легитимна лаборатория може да Ви гарантира дали купувате естествен диамант или естествен диамант, който е третиран за подобрение на неговите качества или синтетичен диамант произведен в лаборатория.
Цената на естествените диамантите се формира от 10 основни параметри, които са фиксирани последователно в сертификата:

1. Форма (Shape)

Фигурата, която очертава контурите на диаманта при фронтален преглед. Кръглата форма се смята за еталон, останалите са производни от нея.

                                       diamond princessdiamond cushondiamond asherdiamond heart

                                                              diamond marquisediamond peardiamond ovaldiamond emeralddiamond cutbaguete

 

 

  diamond shape

 

2. Вид на шлифовка (Cutting Style)

Според формата и разположението на фасетите се определя видът на шлифовката.

  

Брилянтен  round brilliant   Стъпаловиден  diamond cut  Клиновиденdiamond cut        Комбиниранdiamond cut


3. Тегло (Weight) 1ct=0.2gr

Теглото на диамантите се измерва в карати. Един карат е равен на една пета от грама. Теглото се измерва на специална каратна везна с три знака след десетичната запетая. Теглото на диаманта никога не се закръглява. Диамант с тегло 0,999 карата, не е 1,00 карат. Затова диамантите са разпределени по строго определени теглови категории, от които зависи тяхната цена.


diamond weight


4. Цвят (Color)

За определяне на цветовете на диаманти се използва комплект от диаманти - еталони, които обхващат цялата цветова гама от безцветни до наситено жълти и кафяви. Всеки един еталон условно се обозначава с латински букви от D до Z.


diamonds color
diamond color


5. Качество (Clarity)

Качеството на диамант се определя от наличието на характерни външни и вътрешни дефекти. Съществуват 12 групи на дефектност, в които се разпределят диамантите. Дефектите пречат на движението на светлината в диаманта, намалявайки оптичните качества и неговата красота. Според тези пет основни критерия се определя групата на дефектност:
1. Зоната, в която се намират дефектите
2. Видът на дефекта
3. Големината на дефекта
4. Количеството дефекти
5. Степента на тяхното отражение
На снимките по-долу са истински диаманти със сертификат на GIA. Показано е как изглеждат дефекти според групата на класификация.


diamonds fl diamond IF 

diamond VVS1 diamond VVS2

diamond VS1   diamond VS1

diamond si1   diamond SI2

diamond SI3   diamond I1

diamond I2  diamond I3 

 

diamond clarity


6. Пропорция (Cut grade)

Пропорциите при диаманта са също като пропорциите на човека, те определят неговата външна красота.
Диамантът се състои от три основни части: Корона, Рундист и Павилион. Всеки един от елементите се изработва по строго определени параметри! Съотношението между тези елементи се нарича пропорция.
Пропорцията се класифицира в пет групи в зависимост от степента на отклонение от идеалните параметри (Excellent; Very Good; Goog; Fair; Poor).

При идеални пропорции на диаманта светлината, която се пречупва и се разгражда вътре в диаманта се отразява от страните на павилиона и излиза през короната без да се губи, подчертавайки всички оптични свойства на диаманта.

 

 

diamond cut ideal

 


При отклонение от идеалните пропорции (дълбок павилион) светлината преминава през страните на диаманта, намалявайки живия му блясък. Диамантът изглежда като стъкло.

 

 diamond good cut


Плитък павилион също е отклонение от идеалните пропорции. Светлината в този случай се лута вътре в кристала и този вид отклонение предизвиква ефект на така нареченото "рибено око".


diamond poor cut


 

diamond cut


7. Симетрия (Symmetry)

Този параметър влияе върху усещането за съвършена форма и дава оценка за нивото на майсторска обработка. Критериите за оценка на симетрията са Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor в зависимост от степента на допустимото отклонение.
По този начин изглежда диамант със симетрия Excellent: ребрата на короната идеално съвпадат с ребрата на павилиона.


diamond symmetry


По този начин изглежда диамант със симетрия Good: ребрата на короната не съвпадат с ребрата на павилиона.


diamond good symmetry


diamond symmetry8. Полировка (Polish)

Параметърът, който определя качеството на полираната повърхност. То зависи от твърдостта на материала. тъй като диамантът е най-твърдият материал на планетата, качеството на полировката може да стигне до най-високо ниво. Идеалната полировка позволява да видим уникалните свойства на диаманта като блясък, прозрачност и игра на светлината с всички цветове на дъгата.
Полировката се класифицира в пет групи, в зависимост от степента на отклонение на критериите за оценка (Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor).


diamond polish

polish diamond


9. Флуоресценция (Fluorescence)

Свойството на диаманта на свети при въздействие с ултравиолетова светлина, в различен спектър, в зависимост от наличието на примеси в кристалната му решетка.


diamond florescence


florescence

florescence2


10. Впечатление (Impression)

Съчетанието на всички гореописани параметри сформира цялостното усещане за естетичната и материална стойност на диаманта.

 

 vpechatlenie

 


И сега диамантът е готов за оценка и сертификат.
В света съществуват различни системи за оценяване на диаманти. Основните са GIA, HRD, CGL, IGI, EGL и други. Всяка система има свои критерии за оценка. Но в основата на всички системи е заложен един еталон. Това са параметрите на Марсел Толковски за идеална шлифовка, наречена брилянт.


Идеални параметри на диамант

ideal cut


Тези идеални параметри дават възможност на диаманта да изрази своите най-добри оптични качества.
Всъщност оценката се състои в сравнение на параметрите на диаманта с идеалните параметри и степента на тяхното отклонение. Лабораториите GIA и HRD имат най-строги критерии за оценка на диаманти и най-малък диапазон на отклонения от идеалните параметри. За да се избегнат манипулации и спекулации с различни критерии на оценката производителите от скоро предлагат много полезна услуга. Диамантът е придружен със собствена снимка и схема,която показва наличието и разположението на дефектите вътре в диаманта, както и гравиран лазерен номер съвпадащ с номера на сертификата. Всеки, който желае да купи диамант ясно вижда какво купува.

 

laser diamond

diamond laser

 

 

 

 

Схема на разположение и описание на дефектите.

 

clariyt

clarity

 

 

 

 


* Когато диамантът е третиран по какъвто и да било начин, това задължително трябва да бъде отбелязано и обяснено в сертификата. Слага се звездичка * в графата на третирания параметър. А в коментара на сертификата трябва да бъде дадено обяснение за технологията, която е използвана. В примера ще Ви покажем сертификат на диамант с променен цвят.

 

 

color change

 

 

 

Сертификат на изкуствено създаден диамант в лаборатория изглежда по този начин.


 

labglound

 

 

 


Съвет: Преди да вземете решение да купите диамант, внимателно изучете сертификата му. Изследвайте всички параметри, разяснени и описани по-горе. Всеки един от тях е важен във формирането на цената на диаманта. Само така можете да избегнете грешки и разочарования и да получите това, за което плащате.
Ако имате въпроси или нужда от безплатна консултация, нашите експерти са винаги на Ваше разположение.