ДИАМАНТ

Какво е това? На кратко. Това е обикновен минерал с необикновени свойства. Състои се от чист въглерод, има кристална структура, а понякога съдържа примеси от други химични елементи. Най-ценните му качества - твърдост и прозрачност. 

Защо са най-ценни?

1. Колко е твърд? Всичко, което ни заобикаля се влияе от времето. Другите материали се износват и остаряват, променят външния си вид. (металът ръждясва, дървото изгнива, стъклото се чупи). Обаче това чудо на природата е не се променя във времето, не се износва, не променя външния си вид, не се влияе от среда и условия, в които се намира. Няма нищо известно на земята, което би могло да го надраска или да го нарани (освен друг диамант). Това се има предвид, когато се казва че диамантът е вечен.

2. Колко е прозрачен? Толкова, че в продължение на хиляди години изумява и впечатлява хората със своите оптични качества. Прозрачността е свойството на кристала да пропуска светлината през себе си. За да я усетите трябва да сравните диамант с друг прозрачен минерал. Тя е само едно от уникалните свойства на диаманта, но има и други, които можете да разгледате в "Стойност на диамантите"

Диамантите се добиват в различни части на света и по различен начин. В РусияАвстралияКанадаАфриканските държави.

Природата е създала всевъзможни форми на кристала. 

Сортират се по форма, тегло, цвят, качество.

Интересно е, че да се добие един карат диаманти това е 0,2гр. трябва да се преработи около 150 тона руда. От този 1 карат диаманти само 20% са с ювелирно качество, останалите са индустриални. От тези 20% само 5% са със средно ювелирно качество. А от тези 5% само 1% е с високо качество.

Диамантите се отнасят към изчерпаемите ресурси на планетата! Но не се притеснявайте, вече се правят и в лаборатории, създавайки условия подобни на тези в недрата на земята. Това е отделна тема, за която може да прочетете повече, в статията ни „Важно за диамантите”. 

Необработен кристалът на диаманта с нищо особено не се отличава от другите минерали, пазейки в себе си тайната на своята уникалност. За да засияе и да покаже цялата красота на светлината, диамантът трябва да премине през човешките ръце процес на обработка.

Към шедьовъра на природата човек прилага своите знания и умения, придавайки на диаманта още три параметъра, които формират неговата стойност, освен естествените му твърдост и прозрачност. Това са Пропорция, Симетрия и Полировка. След процесът на човешка намеса диамантът е готов да бъде оценен. В зависимост от системата за оценяване той ще получи сертификат и е готов да тръгне на път да търси своя годежен пръстен и своята щастлива годеница.

koleda