В продължение на хилядолетия диамантите са били привилегия само за владетели. Днес, всеки може да си позволи да притежава диамант. И не само, можете да закупите диамант от най-отдалеченото кътче на земята, благодарение на достъпните от цял свят платформи, където производителите предлагат своите диаманти. Така на практика имате възможност да закупите всеки един диамант, произведен на земята. Освен диамантите на марката Даймъндс Форевър, Ви предлагаме услуга, с помощта на която можете да поръчате какъвто пожелаете диамант. Направете запитване и ще получите отговор! Ако се нуждаете от допълнителна информация за параметрите и критериите, които определят стойността на диаманта може да видите в нашата статия Стойност на диамантите .

от ct.
до ct.
от лева
до лева

Диамант 0.31ct. Цвят I Качество SI2

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.31ct. Цвят I Качество SI2

Диамант 0.31ct. Цвят J Качество VVS1

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.31ct. Цвят J Качество VVS1

Диамант 0.31ct. Цвят E Качество IF

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.31ct. Цвят E Качество IF

Диамант 0.33ct. Цвят D Качество VVS2

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.33ct. Цвят D Качество VVS2

Диамант 0.34ct. Цвят D Качество SI1

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.34ct. Цвят D Качество SI1

Диамант 0.34ct. Цвят G Качество VS2

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.34ct. Цвят G Качество VS2

Диамант форма Капка 1.03ct. Цвят J Качество SI2

Цена: 0.00 лв

Диамант форма Капка 1.03ct. Цвят J Качество SI2

Диамант 1.06ct. Цвят Е Качество VS1

Цена: 0.00 лв

Диамант 1.06ct. Цвят Е Качество VS1

Диамант форма Овал 0.21ct. Цвят G Качество VVS1

Цена: 0.00 лв

Диамант форма Овал 0.21ct. Цвят G Качество VVS1

Диамант с триъгълна форма 0.31ct. Цвят E Качество SI1

Цена: 0.00 лв

Диамант с триъгълна форма 0.31ct. Цвят E Качество SI1

Диамант 0.26ct. Цвят G Качество IF

Цена: 0.00 лв

Диамант 0.26ct. Цвят G Качество IF

Диамант с триъгълна форма 0.31ct. Цвят D Качество VS2

Цена: 0.00 лв

Диамант с триъгълна форма 0.31ct. Цвят D Качество VS2

Диаманти

Далече сме от идеята да напишем още една красива легенда или невероятен мит за диаманти или да направим поредната натрапчива реклама за тях. По-скоро искаме да споделим своите знания и наблюдения натрупани през годините, занимавайки се с добив, производство и търговия на диаманти. А Вие, тези, които се интересувате от света на диамантите, направете собствени изводи и впечатления.

Диамант, какво е това?

                                                                                                                                                                                                       

                                                                                         

На кратко. Диамант, това е обикновен минерал с необикновени свойства. Диамантът се състои от чист въглерод, има кристална структура, а понякога съдържа примеси от други химични елементи. Най-ценните качества на диамантите са твърдост и прозрачност.

Защо са най-ценни?

1. Колко е твърд диаманта? Ами най-твърдият. Всичко, което ни заобикаля се влияе от времето. Другите материали се износват и остаряват, променят външния си вид. (металът ръждясва, дървото изгнива, стъклото се чупи и т.н.). Обаче това чудо на природата не се променя във времето. Диамантът не се износва, не променя външния си вид, не се влияе от среда и условия, в които се намира. Няма нищо известно на земята, което би могло да го надраска или да го нарани (освен друг диамант). Това се има предвид, когато се казва че диамантът е вечен.

2. Колко е прозрачен диаманта? Толкова, че в продължение на хиляди години изумява и впечатлява хората със своите оптични качества. Прозрачността е свойството на диаманта да пропуска светлината през себе си. За да я усетите, трябва да сравните диамант с други прозрачни минерали. Тя е само едно от уникалните свойства на диаманта, но има и други, за които ще разкажем по-долу.

На кратко за историята на диаманти.

Научно доказано е, че първите диаманти са открити в Индия в поречието на река Голконда още около 3000 години преди новата ера. А възрастта на диамантите е същата като на Земята ни, 5 милиарда години, невероятно нали! В Индия добиват диаманти чак до средата на 18 век, след което мините им се изчерпват. В наши дни диаманти се добиват в различни части на света и по различен начин. Основно в Русия, Австралия, Канада, Африканските държави

Интересно е, че да се добие един карат диаманти това е 0,2 грама трябва да се преработи около 250 тона руда. От този 1 карат диаманти само 20% са с ювелирно качество, останалите са индустриални. От тези 20% само 5% са със средно ювелирно качество. А от тези 5% само 1% е с високо качество. Става ясно, че качествените диаманти са по-редки.

Често питат каква част от добитите диаманти са кървави?

През 2003 година ООН налага резолюция според, която всички диаманти, които влизат на пазара е необходимо да бъдат сертифицирани по Kimberley Process Certification Scheme. Тази мярка трябва да гарантира отсъствие на незаконно добити диаманти в свободно обращение. Всички необработени диаманти трябва да притежават такъв сертификат.

През специална верига на дистрибутори диамантите стигат до борсите. Оттам производителите получават суровите диаманти и ги превръщат в брилианти и други форми шлифовани диаманти.

Диамантите се отнасят към изчерпаемите ресурси на планетата! Но не се притеснявайте, вече се правят и в лаборатории, създавайки условия подобни на тези в недрата на земята. Това е отделна тема, за която може да прочетете в статията ни „Важно за диамантите”.

Природата е създала всевъзможни форми на диаманти.

Сортират диаманти по четири основни категории: форма, тегло, цвят, качество. Необработен кристал на диаманти с нищо особено не се отличава от другите минерали, пазейки в себе си тайната на своята уникалност. За да засияе и да покаже цялата красота на светлината, диамантът трябва да премине през човешките ръце и процеса на обработка.

Към шедьовъра на природата човек прилага своите знания и умения, придавайки на диаманта още три важни параметъра, които формират неговата стойност, освен естествените му твърдост и прозрачност. Това са Пропорция, Симетрия и Полировка. След процеса на човешката намеса диамантите са готови да бъдат оценени. В зависимост от системата за оценяване те ще получат сертификат и са готови да тръгнат на път да търсят своя годежен пръстен и своята щастлива годеница.

Има много институти за оценяване на диаманти. Това са GIA, HRD, IGI, CGL, EGL, Gubelin Gem Lab и други, но принципът е един и същ. Разликата е в допустимите критерии на параметрите, по които се оценяват диаманти. Какви са те? Ние ще Ви обясним подробно за всеки един от тях. Прието е, че Американската система GIA e най-строга https://www.gia.edu/. И ние марка Diamonds Forever работим по техните правила. В основата на процеса по сертифициране на диаманти лежи един еталон, който се нарича Идеални параметри на диаманта по Толковски.

Марсел Толковски е бил белгийски учен, който през 1919 година изчислил математически идеалните параметри за шлифоването на диаманти, които позволяват те да разкрият най-добрите си оптични качества.

Идеални параметри на диамант

Всъщност оценката се състои в сравнение на параметрите на шлифования диамант с идеалните параметри и степента на тяхното отклонение.

Основни параметри, които определят стойността на диаманта са:

1. Форма (Shape)

Фигурата, която очертава контурите на диаманта при фронтален преглед. Кръглата форма на диамант се смята за еталон, останалите са производни от нея.

2. Вид на шлифовка (Cutting Style)

Според формата и разположението на фасетите се определя вида на шлифовката.

Брилянтен Стъпаловиден Клиновиден Комбиниран

3. Тегло (Weight) 1ct=0.2gr

Теглото на диамантите се измерва в карати. Един карат е равен на една пета от грама. Теглото се измерва на специална каратна везна с три знака след десетичната запетая. 

Теглото на диаманти никога не се закръглява. Диаманти с тегло 0,999 карата, не е 1,00 карат. Затова диамантите са разпределени по строго определени теглови категории, от които зависи тяхната цена.

4. Цвят (Color)

За определяне на цветовете на диаманти се използва комплект от диаманти - еталони, които обхващат цялата цветова гама от безцветни до наситено жълти и кафяви. Всеки един еталон условно се обозначава с латински букви от D до Z.

JE703CE Mettler Toledo Carat Scales - Raj India Digitronix, Jaipur ... 

5. Качество (Clarity)

Качеството на диамант се определя от наличието на характерни външни и вътрешни дефекти. Съществуват 12 групи на дефектност, в които се разпределят диамантите. Дефектите пречат на движението на светлината в диаманта, намалявайки оптичните качества и неговата красота. Според тези пет основни критерия се определя групата на дефектност:
1. Зоната, в която се намират дефектите
2. Видът на дефекта
3. Големината на дефекта
4. Количеството дефекти
5. Степента на тяхното отражение
На снимките по-долу са истински диаманти със сертификат на GIA. Показано е как изглеждат дефекти според групата на класификация.

  

   

  

6. Пропорция (Cut grade)

Пропорциите при диаманта са също като пропорциите на човека, те определят неговата външна красота.
Диамантът се състои от три основни части: Корона, Рундист и Павилион. Всеки един от елементите се изработва по строго определени параметри! Съотношението между тези елементи се нарича пропорция.
Пропорцията се класифицира в пет групи в зависимост от степента на отклонение от идеалните параметри (Excellent; Very Good; Goog; Fair; Poor).

При идеални пропорции на диаманта светлината, която се пречупва и се разгражда вътре в диаманта се отразява от страните на павилиона и излиза през короната без да се губи, подчертавайки всички оптични свойства на диаманта.


При отклонение от идеалните пропорции (дълбок павилион) светлината преминава през страните на диаманта, намалявайки живия му блясък. Диамантът изглежда тъмен.


Плитък павилион също е отклонение от идеалните пропорции. Светлината в този случай се лута вътре в кристала и при този вид отклонение диаманта прилича на стъкло.

7. Симетрия (Symmetry)

Този параметър влияе върху усещането за съвършена форма и дава оценка за нивото на майсторска обработка. Критериите за оценка на симетрията са

Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor

 8. Полировка (Polish)

Параметърът, който определя качеството на полираната повърхност. То зависи от твърдостта на материала. тъй като диамантът е най-твърдият материал на планетата, качеството на полировката може да стигне до най-високо ниво. Идеалната полировка позволява да видим уникалните свойства на диаманта като блясък, прозрачност и игра на светлината с всички цветове на дъгата. 
Полировката се класифицира в пет групи, в зависимост от степента на отклонение на критериите за оценка (Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor).

9. Флуоресценция (Fluorescence)

Свойството на диаманта да свети при въздействие с ултравиолетова светлина, в различен спектър, в зависимост от наличието на примеси в кристалната му решетка.

10. Впечатление (Impression)

Съчетанието на всички гореописани параметри сформира цялостното усещане за естетичната и материална стойност на диаманта.

https://v3601402.v360.in/vision360.html?d=GIA-1257367895&z=1&surl=https://v3601402.v360.in/


Съвет: Преди да вземете решение да купите диамант, внимателно изучете сертификата му. Изследвайте всички параметри, разяснени и описани по-горе. Всеки един от тях е важен във формирането на цената на диаманта. Само така можете да избегнете грешки и разочарования и да получите това, за което плащате.
Ако имате въпроси или нужда от безплатна консултация, нашите експерти са винаги на Ваше разположение.

Диамант, какво е това?

На кратко за историята на диаманти.

Често питат каква част от добитите диаманти са кървави?

Природата е създала всевъзможни форми на диаманти.

Основни параметри, които определят стойността на диамантите са: